Замърсяване в дома ви – знаете ли, колко токсичен е въздухът, който дишате

Когато заговорим за замърсяване в дома, причините и местата може да са най-различни. Какви са най-често срещаните случаи, вижте сега:

Въздухът в къщата често може да бъде по-замърсен от въздуха навън. На закрито замърсяването може да е причинено от оборудването и продуктите, които използваме за почистване, които отделят замърсители.
Според представители на Световната здравна организация повече от 4 милиона души умират преждевременно, поради заболявания, причинени от замърсения битов въздух.

Замърсяване в дома ви: знаете ли колко токсичен е въздухът, който дишате?

За да се намали рискът от заболяване от такива причини е важно да се идентифицират замърсяващите фактори и да се вземат мерки за тяхното намаляване:

Въглероден окис

Въглеродният окис е най-разпространеният замърсител на закрито. Фатален във високи концентрации, този газ без цвят и мирис се отделя в големи количества от зле поддържани и дефектни газови печки.

Летливи органични съединения

Друг фактор за замърсяване на закрито са летливите органични съединения, които лесно се разпознават поради миризмата на разтворители. Има стотици такива съединения, някои от които, като бензен и формалдехид са канцерогенни. Например, според статистиката формалдехидът се намира в почти всички домове.

Мебели (обработено дърво, картини), продукти за поддръжка, парфюми, аксесоари, лепило могат да отделят летливи органични съединения, понякога за много дълго време. Специалистите посочват, че най-застрашени са наскоро санираните жилища и новите сгради.

Алергени

Други замърсители, открити в домовете ни, са алергените. Имате ли килим във всяка стая? Имате ли домашни любимци? Това означава, че ще сте изложени на акари и алергени от косми и слюнка на домашни любимци, два биологични замърсителя, които насърчават развитието на алергии и астма.

Към тях се добавят плесени, които се развиват във влажна среда. Почти 40% от домовете днес са засегнати от мухъл.

Замърсители

В къщите може да намерите всякакви частици, които могат да замърсят въздуха: прах, полени, спори или алергени. Всички те могат да бъдат вдишани и могат да доведат до здравословни проблеми, най-честите, от които са астма и алергии.

Вижте за почистване на мазета и планирайте такова. Тези места са едни от най-големите складове на замърсители за домашната среда.

Цигарен дим

Поради стотиците опасни вещества, които съдържа, цигареният дим е основният източник на замърсяване в домовете. В жилищните помещения замърсяващите компоненти, съдържащи се в цигарения дим, се абсорбират частично от завеси, тъкани и килими. Тези вещества продължават да се излъчват във въздуха за по-дълго време.

Единственият начин да се избегне това замърсяване е да не се пуши вътре в къщата.

Какви са последствията от тези замърсяващи фактори

Астмата и алергиите са основните последици от замърсяването на въздуха в затворени помещения. Един на всеки трима души ще е засегнат от алергична проява: астма, алергичен ринит, конюнктивит, хранителна алергия, дължаща се на фини прахови частици, акари, цигарен дим или полени.

Все повече деца са диагностицирани с астма поради тези причини.

Някои видове рак също са тясно свързани със замърсяването. Трудно е обаче да се направи ясна връзка между появата на някои видове рак и излагането на вътрешни и външни замърсители. Някои замърсители са идентифицирани като канцерогени.

Става въпрос за цигарения дим, който води до рак на белия дроб. Азбестът също е вещество, свързано с появата на рак, особено рак на яйчниците и белия дроб.

Източник: depo.bg

Scroll to Top