5 микроскопични чудовища, които живеят във вода

Информацията, която ви предоставяме, заимствахме от сайтове с изследователска насока, хора с опит в работата си и ПРЕВЕНТА.BG.

На вашето внимание 5 микроскопични чудовища, които живеят във вода

  1. Неглерия Фаулър

Приятелски и уж безвреден микроскопичен бацил. Това ​​е първото нещо, което идва на ум на повечето хора, когато чуят думата амеба. За амебата на Неглерия Фаулър, обаче не може да се каже, че е безобидна и приветлива. Тя е безмилостен, едноклетъчен организъм, който убива почти всички, които заразява. От многото микроорганизми, принадлежащи към рода Naegleria, Negleria Fowlera за щастие е единствената амеба, която представлява смъртоносна заплаха за хората.

За разлика от повечето обитатели на езерата, които могат да ни навредят, Неглерия Фоулера е в състояние да проникне в човешкото тяло, през носа. Тази особеност я отличава от другите форми на живот, които заплашват хората. Веднага щом Неглерия Фаулър влезе в носа, тя преминава през носната кухина направо към мозъка. Когато амебата достигне мозъка, тя започва да се храни с тъканите. Като се има предвид това, не би трябвало да е изненадващо, че 97% от заразените с Неглерия на Фаулър умират. Лекарите често не могат да поставят правилна диагноза. Това, разбира се, докато симптомите (включително главоболие, скованост на врата и гадене) не започнат да се влошават.

Negleria Fowler е термофилен микроорганизъм. Това означава, че се развива на жегата. Най-често се среща в езера, реки и горещи извори. Известни са и случаи на хора, заразени с неглерия на Фаулър в басейни с недостатъчно хлорирана вода. Според статистиката инфекцията с неглерия на Фаулер е рядка, но това не прави тази амеба по-малко опасна. И, все пак да не забравяме, колко микроскопични организми живеят и около нас и в домовете ни. Едни от тях са самите дървеници. Не не са обитатели на водата, но могат да навредят много на човека.

  1. Криптоспоридий

Cryptosporidium е род микроскопични паразити, които причиняват заболявания на стомашно-чревния тракт при хора и животни. Криптоспоридиите се характеризират със здрава външна обвивка. Те са много трудни за борба, тъй като са в състояние да процъфтяват, както вътре в червата, така и навън – на места като езера например. Криптоспоридий може да оцелее, дори в пречистени и хлорирани водни източници.

Криптоспоридиозата, причинена от бактериите Cryptosporidium, е една от най-честите инфекции, които могат да се заразят, докато плувате във вода. Тя причинява остра диария, което също е един от начините за разпространение на Cryptosporidium. Паразитите живеят в изпражненията на заразените хора. Това е друга причина, поради която хората никога не трябва да плуват във водоем, ако имат диария. Ако заразеният човек има пристъп на диария във водата, той ще зарази с милиони микроби и заедно с него други почиващи.

  1. Clostridium Botulinum

Clostridium Botulinum е често срещана бактерия при водолюбивите птици и рибите. Когато тези заразени същества умрат, телата им ще заразят водоизточниците, застрашавайки други животни и хора. Смята се, че около 20% от случаите на ботулизъм са свързани с навлизането на спори на Clostridium Botulinum в отворена рана. Останалите случаи са резултат от пиене на питейна вода, замърсена със спори. Clostridium Botulinum не може да се разпространява от човек на човек (само чрез вода, отворени рани и храна).

Докато ботулизмът (смъртоносна болест, причинена от бактерията Clostridium Botulinum) има много общо с храната, не бива да се бърка с по-честите случаи на хранително отравяне. Симптомите на ботулизма включват затруднено преглъщане или говорене, слаби мускули на лицето, замъглено зрение, проблеми с дишането и парализа.

  1. Жиардия

Giardia е род микроскопични паразити, които причиняват инфекция в тънките черва. Тя е известна още като giardiasis. Хората знаят много повече за лямблиите, отколкото за другите паразити, които засягат около три милиона души всяка година. Те са една от водещите причини за болести, пренасяни по вода. Giardia обикновено попадат в човешкото тяло, чрез случайно поглъщане на езерна вода или поглъщане на необработена питейна вода.

Giardia е най-често в страни, в които липсват подходящи системи за филтриране на водата. Умората, гаденето и диарията са някои от симптомите на ламблията. Дори ако тези симптоми изглеждат по-малко опасни за повечето от вас, те могат да бъдат фатални за тези, които живеят в бедност, където няма болници с добро медицинско оборудване.

В бедните страни ламблията в повечето случаи е придружена от тежки усложнения. При малките деца дехидратацията, причинена от хронична диария, бързо се развива в загуба, което от своя страна може да доведе до физическа и умствена изостаналост. Постоянен страничен ефект е непоносимостта към лактоза, за която е доказано, че продължава дори след изчезване на инфекцията.

  1. Лептоспира

Leptospira, бактерията, която причинява лептоспироза, се предава, чрез урината на заразените животни. Leptospira заразяват говеда, свине, коне, кучета и дори диви животни.

Симптомите на лептоспироза може да не се проявят в продължение на няколко години, през което време животните ще отделят бактерии.

Лептоспирозата се влошава още повече от факта, че може лесно да попадне в човешкото тяло, през кожата или лигавиците. Оказва се, че за да се зарази човек с лептоспироза, просто трябва да плувате в езеро или друг водоем с нетечаща вода.

Последиците от инфекцията с лептоспира са шокиращи, спрямо отношението за опасност. Лептоспирозата може да доведе до бъбречна недостатъчност, менингит, увреждане на черния дроб и смърт. И още по-леките симптоми са изключително сериозни. Много пациенти изпитват треска, студени тръпки, миалгия, жълтеница и кръвоизливи в кожата или лигавиците.

Scroll to Top