Защо хапят хлебарките

Знаете ли, хлебарки да хапят?

В апартаменти, къщи, общежития има черно и червено разнообразие от насекоми. Кои видове хлебарки хапят, какви опасности могат да донесат и какво още трябва да знаем за тях, разберете от ПРЕВЕНТА.BG.

Черните индивиди са страшни и предпазливи: рядко излизат от своите убежища в кухнята. Ухапването на човек обикновено става от червените хлебарки. Те имат мощен и добре развит устен апарат. Челюстите им приличат на сърпове и имат остри пипала.

Ухапване от хлебарка

Това се случва по следния начин: устните и мандибулата (долната челюст) фиксират областта, върху кожата, а зъбите на горната челюст хапят през повърхностния слой на епитела. Ухапаният не чувства болка в такъв момент, при деца може да се долови лек дискомфорт. Домашните хлебарки хапят през нощта, когато светлините са изключени и хората спят.

Най-вероятните места, където могат да се появят ухапвания от червени хлебарки са:

  • устни и клепачи;
  • пръстите;
  • ушите;
  • вътрешната страна на бедрата;
  • нос, шия.

Оправдателен и успокояващ факт – насекомите рядко хапят. У хлебарката липсва отражателният механизъм на самозащита. Ако бъде хваната, тя ще се опита да избяга и никога няма да атакува, чрез ухапване. Дори най-големият представител на вида – мадагаскарски хлебарка – в екстремна ситуация могат да издадат само предупредително съскане. Това е важно да се знае, защото може да объркате ухапванията от хлебарки със следи от други „домашни“ паразити (въшки, дървеници, бълхи, комари).

Защо червените хлебарки хапят

Дали хапят хлебарките в къщата зависи от санитарното състояние на стаята. Насекомите „нападат“ човешката кожа в най-екстремните случаи. Сред тях са следните:

В търсене на вода – слюнката по ъглите на устните, сълзите, различни секрети са потенциални източници за попълване на течност. За да стигнат до влага, червените хлебарки изстъргват роговия слой на дермата.

Трохи по котлона – това е чудесна храна за всеядните хлебарки.

Колонията от насекомите се разраства и тогава се появяват трудности в намирането на храна.

Как изглежда ухапване от хлебарка?

Знакът на ухапване от хлебарка е ухапване на кожата. На „местопрестъплението“ остава пункция. Хлебарката „гризва“ от отворена рана, това предизвиква локална възпалителна реакция. Ухапаната зона се преобразува в червеникаво-розова кора, след което става сива. На увредената кожа може да се появи подуване или възпаление.

Как се лекува мястото на ухапване от хлебарка

Първото действие е дезинфекция и обработка. За да направите това, вземете пероксид, инфузия на алкохол, хлорхексидин. Не може да вземете зелена боя, тъй като оцветяващият състав ще промени цвета на кожата. Така ще е трудно да се следи състоянието на раната.

Следващият етап е превенцията на възпалението. Дразненето на кожата се премахва, чрез противовъзпалителни мехлеми.

Популярни аналози на такива са – нарязани картофи, лосиони от зелен чай. Ако ухапаният е предразположен към алергии, трябва да вземе антихистамин.

В някои случаи е необходима помощ от страна на лекар. Ако ухапването от червена хлебарка е придружено от инфекция, забелязано и лекувано късно, раната започна да събере гной, да боли и дори да повиши температурата. В такива скучай, човек трябва да се лекува. Задължителна е и консултацията с терапевт или дерматолог.

Какво е опасна хлебарка

Слюнката на червени хлебарки съдържа тропомиозин – протеин, който провокира тежка алергична реакция. Ухапването от насекомо, също може да причини дерматит, ерозия, язви, уртикария, а частиците от хитин или хлебарка могат да причинят астматичен пристъп у хората.

Червени хлебарки – те са преносители на опасни микроорганизми и инфекции. На лапите си носят ужасни болести. Такива са:

  • дизентерия;
  • туберкулоза;
  • антракс.

Ако ухапаният човек има отслабена имунна защита, то съществува голяма вероятност инфекцията да премине в остра форма.

Ако хлебарка пропълзи в ухото

Това е реалността, която отоларинголозите потвърждават. Диаметърът на човешкото ухо – 9-10 мм – това е достатъчно за лесно проникване на хлебарка. След като настъпи това, то е последвано от острата и силна болка, при която насекомото се опитва активно да излезе от капана. На въпроса дали червените хлебарки хапят в ухото, няма категоричен отговор. Вероятността хлебарката да повреди ушния канал в търсене на изход е голяма.

Премахването на насекомото в домашни условия не се препоръчва, поради риск от увреждане на слуховия канал. Важно е спешно да се посети отоларинголог.

Защитете се от ухапвания на хлебарки

Превенцията и навременната борба ще предпазят къщата от опасна червена хлебарка. Гаранцията за успех е откриването и елиминирането на всички насекоми в апартамента. Ако напуснете гнездото с ларви, след месец проблемът ще се повтори. Основното оръжие са химическите инсектициди в комбинация със специални устройства – механични капани от хлебарки.

Най-ефективният начин за борба с червените хлебарки е да се обадите на домашни специалисти, които предоставят ДДД услуги за унищожаване на хлебарки.

Митове за ухапвания от хлебарки

Повечето от преобладаващите мнения и стереотипи са неправдоподобни и плашещи.

Мит 1. Хлебарките са радиоактивни насекоми, ухапванията им предизвикват мутации. Реалността е, че те са индивиди устойчиви на по-високо ниво на излагане, но не могат да натрупват и предават радиация, чрез ухапвания.

Мит 2. Анафилактичен шок – такъв се проявява, следствие от ухапване от хлебарка. В действителност може да се развие само алергична реакция.

Мит 3. Любимото лакомство на хлебарките са самият ушен восък, нокти и коса. Насекомите са всеядни, те нямат вкусови предпочитания в човешкото тяло.

И така, дали червените хлебарки хапят – отговорът е да. Липсата на вода или храна са основните причини за „атака“ на хлебарките над човешката кожа. Ухапванията обикновено се появяват на места, където дермата е влажна и мека. „Хлебарка маркира“ рана, чрез убождане. На мястото на ухапване остава дразнене или мехур, язва или ерозия.

За да се защитите от ухапвания на хлебарки, трябва да спазвате ред в апартамента, систематично да извършвате превантивни мерки по отношение борбата с хлебарки.

Източникът на информация е: http://www.preventa.bg

Scroll to Top