Най-добрият начин за обзавеждане на класната стая, използвайки мебели

Предприемащите днес училища до голяма степен се определят от способността да създават иновативна, динамична и обогатяваща учебна среда. Начинът, по който е организирана една класни стаи, играе съществена роля в начина, по който учениците се изучават и се отнасят към стаята. Но това съвсем не е всичко.

Добре избраните мебели и цялостно обзавеждане за класни стаи има ключова позиция и се отразява на социалното поведение на учащите.

Понастоящем се правят много изследвания за това, как училищната обстановка влияе върху психичното здраве. През цялата история начинът, по който четем и кодираме местоположения и пространства е важен за оцеляването ни. Като цяло можем да кажем, че с професионално създадените ученически мебели се постига най-доброто в среди, които предизвикват умовете в подходяща степен.

обзавеждане на класната стая

За да бъдат обзаведени учебните зали или класна стая по начин, че да провокират интерес и повече концентрация, специалистите дават някои съвети:

В организация училищното обзавеждане в една класна стая, значение имат броя на учениците, големината на стаята, възрастта на учениците и т.н.

Важно е учениците да бъдат включени и да разберат защо и как трябва да стоят или да седят на училищното бюро, за да получат оптимална ергономична полза.

Едно проучване показа, че обкръжението може да повлияе на работата на учениците в стандартизирани тестове до 15%. Внимателното разглеждане на начина, по който може да бъде организирана една класна стая, може да има редица предимства.

В зависимост от резултатите, които искате да постигнете с планирания план за обзавеждане, може да позиционирате бюрата по различни начини.

Позиционирането на бюра в малки групи ще насърчи социалното взаимодействие, докато бюрата, разположени покрай стената, ще намали обема на дискусиите и разговорите. Всъщност и затова в училищата за основно и средно образование чиновете се разполагат по един и същи начин – в няколко редици, по един чин на ред. Бюрата лесно се местят, а това позволява в някои часове те да се адаптират в друго оформлението, съобразно съдържанието, целите и целта на учебната сесия.

U-образно

У-образната формация увеличава участието на учениците. Това води до повече дискусии, повече въпроси и общо повишаване на участието на учениците. Има по-голямо взаимодействие между ученик и ученик, както и между учител и ученик. В това оформление също може да откриете, в по-голяма степен на контакт с очите. Това е изключително полезно, ако някой трябва да говори, да докладва за нещо или да обяснява. Тази формация улеснява учителя да поддържа контакт с всички ученици, като същевременно гарантира, че учениците, които се нуждаят от по-голямо внимание, го получават. Също така е добро оформление, където учебните сесии започват и завършват едновременно.

Редове

Поставянето на ученическите бюра в редовете, насърчава учениците да работят по-самостоятелно. Използвайки тази формация, обикновено е по-лесно да увеличите разстоянието между бюрата. Това безспорно е в помощ, когато е необходима повече концентрация. Между чиновете най-често се оставят разстояния от около един метър. Това разстояние е достатъчно, за да могат учениците да комуникират лесно един с друг.

Базирано на дейности

В класните стаи, където средата за обучение е изградена въз основа на подход, основан на дейности, бюрата работят още по-добре. Обикновено бюрата се поставят в ъгъла. В някои случаи другите бюра в стаята могат да бъдат обикновени бюра или маси. Това е добро оформление за индивидуална работа, основаващо се например на работна схема.

Изследванията показват, че след 30 минути прекарвайки в седнала поза, без движение, мозъкът влиза в състояние на почивка. Тялото сигнализира, че е готово за почивка и възстановяване, а способността да се концентрира учащият намалява. Трябва да обясните защо трябва да се движим и какво се случва в мозъците и телата ни, когато се изправим.

Групово оформление

За групова работа и съвместните задачи са необходими няколко подредби на чиновете в групи. Те допринасят за колективно обучение. Тази формация е много добро оформление, когато учениците трябва да практикуват заедно и да обясняват взаимно своите разсъждения. Тази схема се превръща в естествено пространство, в което учениците могат да се изразяват устно и осигурява добро позициониране и общуване в малка група.

Ако сме активни в създаването на добри взаимоотношения в положителна учебна среда, мозъкът ни може да се отпусне и да се възстанови. Това води до по-голяма креативност и успех при решаването на проблемите. Ето, как обзавеждането на класни стаи може да има ключова роля в напътстване мисловната дейност.

Това са основните 4 принципа, на които се редят учебните зали, ученически столове, маси и класни стаи. Ученическите мебелите и обзавеждането за класни стаи се осигурява от Мега М град Плевен.

Scroll to Top