3 правила за грижа по кожените мебели

Кожените мебели от много векове са атрибут на луксозните интериори. Днес дизайнерите на мебели умело интерпретират класическото приложение на кожени дивани и столове. Доказателство за това е огромния брой красиви и стилни дивани, столове, кресла, фотьойли в елегантен минималистичен дизайн без монограми и позлата.

Кожата е много причудлив и странен материал, който изисква внимателно лечение и грижа. В същото време най-важното за кожата е защитата и предпазването и едва след това има почистване и отстраняване на замърсителите.

Ако имате стари кожени мебели, които вече не подлежат на поправка, то намерете фирма, която извозва: http://www.izvozva.bg.

Ето и някои важни правила за правилната грижа по кожените мебели, при които може да се насладите на красотата и лукса им с много години.

Поддържайте подходяща влажност

Това е първото и най-важното правило, тъй като живота зависи на коженото покритие на дивана зависи от въздуха. Известно е, че кожата е порест и хидрофилен материал и затова лесно се намокря и се разваля. Кожата не обича прекалено сухия въздух и се втвърдява от постоянна директна слънчева светлина, както и от топлината.

Съхранявайте кожените мебели на разстояние от най-малко 1,5 м от топлинния източник – независимо дали става дума за камина или радиатор. По очевидни причини кожените мебели не могат да се държат постоянно на улицата (на балкон или тераса).

Избягвайте разлив на течности

Дори обикновената вода има разрушителен ефект върху кожените мебели. Затова никога, при никакви обстоятелства, не се опитвайте да измивате кожените мебели с вода. Това е изпълнено с разрушаването структурата и свойствата на материала. След накисване, кожата губи цвят и блясък, това е трудно, на места, където има микропукнатини могат да образуват големи пукнатини.

В допълнение към това, водата съдържа различни компоненти, които неблагоприятно засягат кожата, като например: вар, хлор, калций и др. Всички тези елементи нарушават естественото ниво на Ph в кожа, която се запазва върху нея дори след превръзката.

Местата, които често се потят, в крайна сметка се втвърдяват и са много различни на допир от останалата част от тапицерията.

Опитайте се да не правите козметични процедури върху кожени мебели, веднага след като сте приложили кремове или масла. Тъй като в контакт с мебелите, те могат да променят сянката на кожата и да оставят грозни мазни петна, които трудно могат да бъдат премахнати.

Не използвайте разтворители по време на почистването

Както мнозина могат да мислят, ако поставите на любимият си диван, силен почистващ препарат, като разтворител: алкохол, почистващ препарат за петна и др. Но това е огромна грешка! Тъй като заедно с петната ще измиете горния защитен слой от кожата, както и боята, с която е боядисана. Особено тя е изпълнена с лаково боядисване – лакът ще има грозни петна. Ето защо, всички течности като алкохол или бензин трябва да останат настрана.

Когато мебелите са трайно увредени или стари потърсете камион за тяхното извозване.

Scroll to Top