4-те цвята контейнери, в които се изхвърлят боклуци

Навярно знаете за всички 4 контейнера и цвята, в които се изхвърлят боклуци. Винаги може да първите специализирана помощ, когато ви трябва изнасяне на отпадъци от домове или някакъв тип почистване с извозване. Нека сега хвърлим един поглед към цветовата схема – рециклиране:

Жълт – това са контейнерите, които събират и носят стъклени бутилки и буркани, всички пластмасови, консервени кутии, малки саксии, месни тави и пр. Но не найлонови торбички, тъй като те замърсяват и засядат в машините за сортиране.

След процес на сортиране, всички алуминиеви кутии и аерозоли се уплътняват в голям куб и изгонен в преработвателно, където се претопяват в пещ. Ако се чудите, все още дали ако рециклиран продукт е толкова силен, колкото оригинала, изработен от нулата, отговорът е да, това е, с допълнителен бонус, че е екологично чист.

Син – това е контейнерът за хартия и картон, но не и кутии за пица, восъчно покритие, картонени или замърсена хартия.

Хартия и картон се изпращат до завода за рециклиране, където се настъргват и смесват с вода, за да премахнат мастила, пластмаса, скоби и лепило. След това хартията се смесва с вода и създава маса, от която се правят нови продукти.

Лимонено зелен контейнер:

Всичката градина растителност, не стволовете на дърветата, на почвата, или остатъци от храна постъпват именно тук.

Нашите зелени отпадъци се приема за компостиране съоръжения, където прекарват през машина, която ги превръща в малки парченца, за да се създаде мулч. След това този мулч се продава на селскостопанския отрасъл, ландшафт изпълнители или на обществото. Така че това наистина образува един пълен кръг.

Червен, тъмно зелен контейнер:

Тук отиват всички други битовите отпадъци с изключение на течности, химикали. Почва и камъни, автомобилни акумулатори, строителни материали.  Всичко в този контейнер отива направо до депото.

Има елементи, които не могат да се поставят в някоя от кофите за боклук, като E отпадъци (електронни стоки), батерии, мобилни телефони, електрически крушки, химикали.

Това са най-общите неща около събиране на боклуци и тяхното рециклиране. Ако у вас изникват все още въпроси какво да направите с неща, ако не мога да бъдат поставяни в кофата за боклук, то най-доброто нещо, което сами може да направите, е да се свържете фирма за извозване на отпадъци.

Scroll to Top