Излишният сън не по-малко вреден, отколкото липсата му

Оплакваме се от липсата на сън и с нетърпение очакваме уикенда, за да легнем за по-дълго в леглото? Какво мислите: Има ли вероятност многото сън да е вреден? Оказва се, че да! Продължителният сън може да доведе до нарушения в организма.

Оптимално време на сън е 8-9 часа на ден.

Защо дългият сън е вреден

Фактът, че липсата на сън има отрицателен ефект върху тялото е известен от дълго време. Хората, които спят по-малко от 8-9 часа на ден имат постоянна сънливост, дразнене, страдат от невроза. Колко често в цикъла на работни дни ние мечтаем на почивни дни и планираме да наваксаме липсващите часа. Въпреки това, учените в това отношение са на различно мнение. Те твърдят, че твърде дългият сън има отрицателен ефект върху тялото и дори вреди, отколкото липсата на сън.

Нормата сън за хората е 8-9 часа на ден. Смята се, че през това време тялото има време да си почине и да получи сила. Разбира се, тези правила не са регистрирани никъде и могат да варират в зависимост от възрастта на лицето, ритъма на живот и честота на стрес. Въпреки, че липсата на сън не е най-добрият начин и не се отразява на лицето като сънливост, раздразнителност, учените са установили, че тя може да се намали излишъкът на продължителността на живота.

В допълнение, продължителността на съня дневно в рамките на 10-12 часа може да доведе до метаболитни нарушения, да предизвика диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване, както и да доведе до чувство на апатия. Интересно е, че хората, които се използват, за да спят само 5 часа на ден са много по-активни от фенове в подкрепа на дългото излежаване в леглото. Разберете сега как да отпочинете навреме и с добрите матраци.

Как да се борим с желанието да спим

Ако след тежки работни дни тялото ви се противи на ранно ставане си заслужава да преразгледате програмата си. Лекарите препоръчват:

Да се събуждате в едно и също време, дори и в почивните дни;

Намалете употребата силен чай и кафе;

През нощта, изпийте чаша мляко или кисело мляко;

Не зареждайте тялото физически по-късно от 5 часа преди лягане;

Да яде тежка храна по време на вечеря.

Може би възможностите за периодично дългият сън не е в състояние да предизвика значителна вреда на организма, но ако забележите такава направете промяна – сменете матрака и режима.

Scroll to Top