Топ любопитни факти от живота

interesting factsЧували или не, сега за вас сме подготвили 5 от най-странните неща по света. Предоставяме ви някои най-най-любопитни, интересни истории и факти на всички времена:

Прокълнати или проклети камъни – вулканът Везувий през 79 г., за който се разказва в легендата за Помпей, отново се съживява. За това свидетелстват камъни, амфори, сувенири и останки от града. В Помпей и до днес пристигат писма и пакети с върнати отломки, вземани през годините от посетители туристи. Според слуховете всяко камъче взето от това място носело нещастия и несполуки на хората и затова те се принуждавали да върнат всяка частица в опожарения някога град.

Змийският остров – в Бразилия съществува остров носещ името Иля де Кеймада Гранде. В него има силна концентрация на отровни змии. Местните данни свидетелстват за над 4 хил. златни усойници, които могат да убият възрастен човек за по-малко от час. Концентрацията на змии е толкова голяма, че на квадратен метър се пада по една змия. Бразилското правителство е ограничило акостирането и достъпа до острова, защото змиите са мутирали и много опасни. Предполага се, че преди 11 хил. години, когато водите заливали по-голяма част от площта, всички хищници на острова се давели и тогава само змиите оцелявали. За да се случи това и да могат да се прехранват, те развили отровата си, която е с 5 пъти по-силна от тази на други техни събратя на континента. Развили умение да се изправят на метри височина във въздуха, за да ловят кацащите птици и не е случайност факта, че днес целият остров има само едни обитатели. От тук произлязло и името му.

Бактерии и вируси vs – вирусите са организми, които се срещат живи и неживи в природата и въздуха. Едни от тях са инертни, а други не могат сами да се възпроизвеждат. Вирусите започват да действат, едва, когато попаднат в благоприятна среда за развитие. Там те се размножават. Бактериите са микроорганизми, по-сложни от вирусите. Такива могат да се делят, да се размножават, да съществуват и извън жив приемник. Бактериите имат клетъчна стена, генетичен материал, камшичета, с които се придвижват.

Най-големият каньон – намира се в Антарктида и е заровен под множество дебели пластове лед. Предполага се, че е два пъти по-голям от прословутия Гранд каньон в река Колорадо, САЩ. За съществуването на този каньон, учение разбрали от сателитни снимки. От радари станало ясно, че големината му достига 1 хил. км., а дълбочината е 1 км.

Най-старият имплант – в Южна Австрия е открит най-стария имплант. Възрастта, на която бил е 1500 г. Протезата е стъпало, направено от дърво. Имплантът е намерен на скелет на мъж, който на единият пръст имал железен пръстен, а вместо пета, дървена такава. Археолозите открили още, че човекът е живял две години с импланта, като се им предвид, че в този период рискът от инфекции е далеч по-голям. Според учените той бил преодолян за периода.

Scroll to Top