Източен интериор в гостната

Източният стил е изключително обемно понятие. Целия Изток обхваща множество страни от Мароко до Япония. И във всяка страна – било то в Индия, Китай или Индонезия има своите особености в оформление на интериора. Но, някои елементи се явяват общи.

На кого може да се препоръча източен стил в интериора?

  • Поклонниците на минимализма. Източният стил в интериора приветства малките форми (чайни масички, табуретки за кухня и не само) и алтернативни варианти на традиционната мебел. Вместо легло с матрак, легло на пода, вместо грамадни прегради – подвижна ширма, вместо кресло – възглавнички, разхвърляни по стаята.
  • Тези, които ненавиждат безпорядъка. В източния интериор всяка вещ има своето място. Поддържането на дом в идеален ред се отдава само на дисциплинираните стопани.
  • Собственици на малки апартаменти. Интериора в източен стил създава усещането за простор даже и най-малката стая, ще се напълни с въздух.

Преграда

Никакви големи рамки и граници. За интериора в източен стил са характерни както ярки контрастни цветове, така и спокойни пастелни тонове. Може да се каже, че в източният интериор се съединяват културата на азиатските и африкански народни стилове. Единственото, което ги обединява е използването на натурални материали: дърво, бамбук и метал.

Стените предимно са неутрални, пясъчни, кремави, теракотен цвят, без релеф – в духа на източният минимализъм, за да създаде приятен контраст с мебелите и аксесоарите. Пода може да бъде, както дървен паркет от екзотична порода дървесина, така и от естествен камък.

Мебели

Простота и лекота на формата. Мебелите в източния интериор имат прости форми, прави линии и не са много високи, по-скоро ниски. Особено актуално е това за оформление на интериора на спалнята в източен стил. Леглото с широк балдахин в индийски стил или матрак — футон на нисък подиум в японски стил. Ето такива варианти имат право на съществуване в интериора на спалните в източен стил. Всичко зависи от това, кое направление ще ви е по-близко.

Гостната може да обзаведете с леки не високи столове, покрити с лак, ниски

Дивани, като върху тях разположите ярки възглавнички и резбовани сандъци. Цялата мебел за интериора в източен стил традиционно се изработва от тъмна порода дървесина. Предимно  резбата е плоска, лакирана и с източни орнаменти. Основното изискване към тази мебел е нейната функционалност. Затова няма как да не притежавате шкаф с множество малки чекмеджета – за съхранение на малки предмети.

Scroll to Top